Thursday, September 29

OMAIGOSH

OMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOSHOMAIGOOOOOOOOOOSHHHHHHHHHHHHH........!


nota kecil: Didn't found any perfect words to describe my feeling today unless OMAIGOSH.. Omaigoshh...

Tuesday, September 27

PRINCE CHARMING

I don't know when it was,
From the moment that I saw you,
Every minute every second I keep thinking of you,
I think I'm going crazy,
I wonder the way my heart feels
and I hope you can feel it too..

Haha Ok enough Nia! Sangat jiwang okayy. Sebenaya tu lirik lagu Korea. Takde makna nye lah Nia nak berjiwang macam ni. Huu.. 

Act saya rasa saya dah terjatuh hati dekat seseorang. Hari hari dok senyum sengsorang. Hihii.. Kelaka pon ada sebab tawu benda tu memang tak akan terjadi lah. Nak confess, malu. Yela, saya kan perempuan. Takkan la timba nak terhegeh2 cari perigi kann. Nak add Fb pon lagi lah segan. saya just mampu stalk dari jaoh jelah. Huuu.. Lagi pon dia tu Hot, mana lah setanding kalau nak di banding kan dengan saya lagi2 saya ada dengar cerita dia pon ada minat dekat someone..


Tapi saya seda, cita2 saya tu hanya lah angan2 Mat Jenin je. Awak takkan datang dekat saya. Tapi saya nak awak tawu yang saya akan selalu support awak dari jaoh walau ape pon jadi. Jage diri ye, Taecyeon 2PM..

 Taecyeon suka Yoona SNSD T.T Huaaa. suka la Niaaa.......


nota kecil: (This statement has been deleted for some reason. Tc)

PRAY FROM US TO YOU

Saya merayu kepada kawan2 untuk pinjam kan masa selama 3Minit kepada saya. 
NUR HANNAH BTE MOHAMED HILMI
(Email dari Pn.Rohaiza Bte Ishak)


Saya Rohaiza Bte Ishak. Saya merupakan guru Kemahiran Hidup di MRSM Muar. Tujuan saya menulis email ini ialah untuk memohon belas kasihan dari pembaca kerana anak kedua saya yang bernama NurHannah Bte Mohamed Helmi berusia 3 bulan tidak sihat.


Ketika bersalin, anak saya lemas kerana tali pusat keluar lebih kurang 40 minit sebelum saya bersalin. Ini menyebabkan anak saya lemas kerana tidak mendapat oksigen kerana tali pusat sudah terkeluar.


Apabila doctor scan (MRI) otak anak saya, doctor menyatakan bahawa anak saya terencat akal kerana sel-sel otak telah mati kerana kekurangan oksigen. Hanya Allah yang tahu apa yang saya rasa ketika itu.


Kaki bagaikan tidak jejak ke bumi. Muka saya pucat bagaikan tiada darah lagi. Hampir 3 minggu saya mengambil masa untuk terima hakikat apa yang doctor terangkan mengenai anak saya. Hari-hari saya menangis. Saya rasakan hati saya kosong.


Selepas 3 minggu saya cuba berkongsi masalah dengan teman sekerja. Semangat saya mula datang apabila ada rakan yang mengalami situasi yang sama seperti saya iaitu anak mereka lemas ketika bersalin. Doktor juga menyatakan anak mereka terencat akal. Tetapi kuasa Allah mengatasi segalanya dan anak mereka alhamdulillah sihat. Tetapi saya akui bahawa saya hanya insan yang lemah. Kadang-kadang saya kuat, kadang-kadang saya lemah sangat.


Rakan menasihati saya agar perbanyakkan solat hajat, baca yassin dan bersedekah. Alhamdulillah. Saya melakukan semua nasihat yang mereka berikan. Perkembangan terbaru tentang anak saya ialah dia masih lagi belum boleh menghisap dan menelan. Minum susu menggunakan tiub yang dimasukkan terus ke perut. Suction machine pula digunakan untuk menyedut air liur kerana anak masih tidak boleh menelan.


2 minggu lepas anak dimasukkan ke hospital kerana jangkitan kuman pada paru2. Ketika itu keadaan anak terlalu lemah menyebabkan doctor sukar mencari urat anak. Pilihan kedua ialah masukkan line hingga ke tulang.


Sekali lagi anak saya diduga iaitu selepas 3 hari kaki anak bengkak. Apabila doctor buat x-ray, rupanya kaki anak saya patah kerana dicucuk ketika memasukkan line.Pergerakan anak saya tidak seaktif bayi kerana kesan kurangnya oksigen di otak ..tambahan pula kaki kanan anak bersimen.


Hanya Allah tempat saya mengadu. Jika boleh, biarlah saya yang menanggung semua kesakitan itu, bukan anak saya yang berumur 3 bulan. Minum guna tiub, tak tahu menelan…kaki pula bersimen.


Kalian bayangkanlah bagaimana perasaan seorang ibu yang menjaga janin dalam kandungan bagaikan menatang minyak yang penuh. Tetapi selepas lahir, begitu besar ujian untuk anak saya.Terus terang saya katakan bahawa ini adalah ujian yang maha-maha besar dalam hidup saya. Saya bersyukur kerana Allah menguji saya kerana Dia sayangkan saya dan anak.


Dikesempatan ini saya memohon, merayu dan menagih simpati agar kalian dapat meluangkan masa untuk melakukan sembahyang hajat agar kesihatan anak saya pulih dan jauhkanlah anak saya dari sebarang kecacatan.


Andainya terlalu berat permintaan saya, bacakanlah Al-Fatihah. Jika permintaan ini juga berat, cukuplah kalian mengucapkan INSYAALLAH agar anak saya sihat, dijauhkan dari kecacatn dan dipulihkan kerosakan pada otaknya. Mudah-mudahan dengan keikhlasan kalian, doa kalian dimakbulkan. Hanya Allah yang mampu membalas budi kalian.


Saya juga memohon agar kalian dapat forwardkan email ini kepda rakan-rakan kalian agar dapat membantu anak saya. Kesihanilah anak saya kerana dia terlalu kecil untuk memahami erti kesakitan. Jika ada nasihat, pengalaman dan ilmu..emailkanlah kepada saya rozex_3056@yahoo.com.my. Di sini saya sertakan panduan sembahyang hajat. Mudah-mudahan bolehlah kalian amalkan jika ingin memohon sesuatu hajat. Percaya dan yakinlah bahawa Allah maha mendengar doa dari hambaNya.


Solat Hajat:
1) Niat Ushalli sunnatal hajati rak’ataini lillaahi ta’aala.
2) Tiap-tiap 2 rakaat sesudah membaca al-fatihah, baca Ayat kursi 1x, dan Kul huallah huahad sebanyak 1x.
3) Sehabis salam yang terakhir, sujud semula. teruslah meminta hajat kepada Allah dengan khusyuk.Insyaallah Allah makbulkan.


Ayat Kursi:
Allahu laa ilaaha illaa huwal hayyl qayuum, la tak khu-dzuhuu sinataunw walaa naw-um, lahuu maa fis samawaati wamaa fil-ardhi, man dzal-la-dzii yasy-fa-‘u indahuu illaa bi-idz-nihii, ya’-lamu maa bayna aydiihim, wamaa khal-fahum walaa yuhii-thuuna bi-syai-inm min’ilmihii illa bimaa syaa-a, wasi-‘a kursiy-yuhus samaawaati wal-ar-dha, walaa ya-uu-duhuu hifzhuhumaa wahuwal ‘aliy-yul azhim.


Diharap kawan2 semua dapat lah sekurang kurangnya menyedekah kan al-Fatihah dan berdoa moga disembuhkan bayi yang sedang kesakitan ini. Bayangkan bayi berusia 3bulan menderita sebegitu teruk ditambah dengan kaki yang patah dan disimen. Al-Fatihah..

nota kecil: Ya Allah Ya Rabb, sembuhkan lah bayi comel ini Ya Allah. Hanya kepada mu kami memohonn.. Amin..

Tuesday, September 20

AKU INGIN MENCINTAI-MU

    
Tuhan betapa aku malu atas semua yang Kau beri
Padahal diriku terlalu sering membuatMU kecewa
Entah mungkin kerna ku terlena sementara Engkau beri aku kesempatan
berulang kali agar aku kembali 
dalam fitrahku sebagai manusia untuk menghambakanMU 
betapa tak ada apa-apanya aku dihadapanMU 
aku ingin mencintaiMU setulusnya, sebenar-benar aku cinta 
dalam do'a dalam ucapan dalam setiap langkahku 
aku ingin mendekatiMU selamanya sehina apapun diriku kuberharap untuk bertemu
DenganMu Ya Rabbi..


Friday, September 16

EVERY SINGLE THING

Before apa2 jadi, saya nak pesan dekat kawan2, kali ni entry saya sangat panjang. ok ulang suara, Sangat panjangg... Entry yang melibat kan hati dan perasaan seorang budak perempuan bajet comel bernama Nia..  

Semalam dalam pukol 11pg macam tu, plan asal, saya dengan girls M4 nak pegi Fakulti, pergi jumpa lecturer nak tengok carry mark untuk final exam kami. Last2 tanpa diduga plan ditambah pulak pergi main boling dekat Plaza Alam Sentral dekat Shah Alam. Tanpa diduga jugak, Iwan, Izhar dengan Aizat pon ikot jugak. lepas dorang nak ikot, kitorang pon start la ajak semua budak lelaki yang lain. tapi sedihnya masing2 ada keja nak buat. ada yang balikk(Untunglaa~) Lepas dah jumpa lecturer, kitorang pon pegi lah tunggu bas. Bayangkan, kitorang start tunggu pukol12.45tghari. Last2 dapat bas nye pukol3.30ptg, memang best lah kan tunggu bas lama2 nii. sambil2 tu sempat jugak kitorang jumpa lecturer lagi..
 Promote ape tahh? :p
 Cut dengan Ayu :)
Sayanggg Cuttt<3
So, sampai2 PKNS pon da dekat pukol 5ptg. since dari pagi tak makan, kitorang pon singgah makan dekat KFC kejap. Haa before tu, rupanya Syazwan Ku iaitu classmate saya naik bas yang sama dengan kitorang. dia nak ikot tapi buat seprais pulak taknak bagi tawu. da turun baru die cakap 'Takkan aku nak babai2 korang dalam bas kott. senyap ja laaaa' Hihii.. betol jugakk..
Auuummmm..... Dap nyee..
Aizat si Sabahan :)
Perot sape paling kecik? :p
Lepas perot pon da kenyang, hati pon dah girang, so kami pon meneruskan pejalanan pegi Plaza Alam Sentral iaitu dekat belakang PKNS jee..
Rombongan Cik Kiah oii..
Sampai2 P.A.S je teros kitorang pegi tempat boling and baya apa yang patot. before nak sampai tempat boling tu kitorang yang girls ni ada la melencong tengok2 shawls kasot suma kan. Tapi kena bebel pulak dengan 4boys tu suro cepat sikitt. Wuuu.. potong betol orang nak window.. :P ok sambong cerita dekat boling, Masa nak baya tu, ade konflik sikit dengan kakak yang macam tomboy tuu. dia mara2 Izhar apa tahh.. lepas dah settle baru kitorang start game. And with that, The Game Beginn:DD Hahaaa.. 
Ada gaye, ada gayee.. :p
1,2 Cheesee~
Syikin2, tolong tangkap gamba kite sorang2.. :p Ngee..
And the winner is........
TARAAAAA~
NIAAAAAA~~ Cewahh.. Izhar laa. Hihii..
Ok lepas da habis game, kitorang pon pergi semayang kejap dekat surau. Plan asal lepas semayang nye nak pergi tengok sunset dekat Tasik Shah Alam, tapi kalau dah sorang2 pon jalan tegedek gedek macam itik, memang harapan la kan nak tengok sunset. bak kate Iwan, tengok sunrise je lahh. Hahahaa.. sambil2 jalan tu sempat jugak kami snaping2.. :p
LOVE YOU ALL :)
Hahaa.. Tugu la kononn.. :p
Then sempat jugak lah kitorang pergi Tasik Shah Alam tuu. saja jalan2 amik udara segar. 
Ayuuu<3
Hahhaaa.. masing2 buat mukee :p
Hadoihhh.. :p
Syikinnn<3
Lepas tu kitorang pon balik lah menuju PKNS sebab bus stop dekat situ. dekat PKNS tu, Izhar dengan Wan ku bawak haluan masing2.. Izhar nak balik rumah. Wan Ku pulak balik dengan Gf dia, Aleesya. Aleesya cantik sangat. rugi tak amik gamba dengan diaa..
 Nak balik daaa..
Kepenatan :')
Cut dapat ikan flowerhorn :)
Masa tunggu bas tu, kitorang ada main game belon2.. Siapa yang belon dia pecah, dia kalah, kira macam nyawa laa. Lepas tu kena menari lagu Mr.Simple(Korea). Hihii.. Act tadi Wani ada beli belon. So kitorang pon amik keputusan untuk memanfaat kan belon tu sebaik mungkin instead of Wani guna kan belon tu untuk main air dengan memasokkan air dalam belon and baling tinggi2 semata mata nak tengok ia pecah. Kan membazey namanya tuu.. :p so the Loser is Aizatt. Hahaha.. dia kena denda menari tapi dia taknak buat.. tapi dalam bas dia buat. :p 
Hihii.. 
Setelah penat ber huha2 dalam bas(yang si Iwan bajet muscle nye, yang si Aizat kepale tembikai nye, yang si Cut denga lagu gune earphone baru nye, yang si Ayu saket badan nye, yang si Wani tak reti senyap nye, yang si Syikin gelak tak behenti nye, yang si Nia bajet Hyuna nye), Akhirnya kami sampai jugak dekat Palam tepat pukol 10.45mlm. Alhamdulillahhh.. selamat pergi selamat sampai kami semua. Izhar dengan Wan Ku pon selamat sampai rumah masing2.. 

Sebenar nya, saya ni bukan lah jenis yang suka nak share apa yang saya buat secara detail dari A-Z untuk tatapan umum. ni pon baru first entry saya cerita detail gila lah sebab hari ni saya macam nak luah kan perasaan sikit dekat blog ni..

Dari dulu sampai sekarang, saya selalu pindah pindah rumah. dari sini ke sana, dari sana ke situ. and dah banyak jugak lah kawan yang saya ada. and of course banyak kali jugak lah saya berpisah dengan kawan2. Setiap kali berpisah, setiap kali tu jugak lah dia belaku secara mengejut. Masa tu, saya tak sangka pon yang saya akan kehilanga dorang dalam sekelip mata sebab, since Papa saya Pengawal Peribadi a.k.a Bodyguard, memang style kerja dia lah kan main2 pindah sana sini.. Setiap kali tu jugak lah saya menangis sepanjang perjalanan dengan hati yang redo bepisah dengan kawan2 before dapat betol2 appreciate dorang. betol lah kata omputih, Appreciate someone every single seconds while they're still with you..

As time goes by, saya dah makin masak dengan situasi macam ni. Since beberapa bulan yang lepas, saya dah mula sayang dekat GroupM4 iaitu group saya dekat UiTM ni. saya sayang semua orang sebab semua sangat sporting even muka dorang tak nampak pon yang dorang ni sporting. Hihii.. Sebab tu lah saya dah start hargai setiap saat saya dengan dorang. saya taknak hilang dorang dalam keadaan saya tak bersedia lagi. Sebab tu jugak lah hari ni saya catit kan setiap detik saya dengan dorang dekat sini. semalam masa kelua, saya siap buat video lagii saat yang saya rasa2 best. hehee :p 


semalam before kawan saya balik, dia ada mesej something dekat Iwan, dia kata:


WeYH... tQ byk2.. Best gile arini.. Klu ad mse kuar lg.. Syg kOrang byk2.. Jge dri k.. SmOga slmt smpi kt palam.. Krim slam kt sumer.. Bye2

bayangkan mesej macam ni, boy yang hanta. terharu kan :')

So kawan2, tak kira lah Group M4 or Housemate Nia dekat Palam ni iaitu Anis, Naz, Ika, Nana, Fifah dengan Ira.. kalau tiba2 korang rasa kite dok pandang je muke korang tak berhenti tu bia je lah taw. hehee.. sebab kite nak scan muka korang puas2, bia muka tu melekat je tak hilang2 dalam kepale nii. Hihii.. 


Sekian salam sayang, Nia

nota kecil: terima kasih kawan2 sebab sudi baca entry panjang ni :')








Wednesday, September 14

M4 DA HARD CORE


Tak sampai 4bulan pon dekat Palam ni, saya dah start sayang gila dekat GroupM4.  Semua ada 6girls, 20boys. Mula2 dulu memang lah tak berapa rapat sangat kan. Lagi2 boys dengan girls. Tapi da lama2 ok laa. Eh bukan ok lah tapi ok sangat! :DD kami saaangat unite. lagi2 dah nak akhir sem ni. Makin lama makin boys menunjukkan ke caring an dorang dekat girls. Haha.. ok Sumpa sayang M4 sangat! :’) jangan lah Sem depan kite tuka group kan? Mwahx!
Formal :)
kenangan M4 dengan Miss Teh Faradilla(tudung biru) 

Candit!
Comel nye die titooo~<3

Ayu, Tikah, Syikin, Wani, Cut,
 Azzim, Iwan, Aizat, Izhar, Wan Ku,
 Wan Zu, Fizhin, Lehan, Rafi, Aiman,
 Anas, Shahrul, Ammar, Zaim, Azim,
 Hafiz, Akram, Zaid, Man, Ihsan

Ur’re the best I ever had. Hahaa ok Jiwang :p lagi satu nak bagi tawu, tadi timbang berat naik 2Kilo! Hoyeaaahhhhh~~

Nota kecil: Test Physics tadi susaaa T.T

Saturday, September 10

FINAL

Final Exam For This Semester:


                                    21 September MATHEMATICS 9.00am-12.00pm


22 September BEL(PREPARATION FOR MUET) 9.00am-12.00pm

26 September CTU(ISLAMIC WORLD VIEW) 9.00am-11.00am

27 September CSC(COMPUTER ENGINEERING) 2.15pm-4.15pm

29 September CHEMISTRY 9.00am-12.00pm

3 October PHYSICS 2.15pm-5.15pm

Homaigoshhh! final saya lagi berapa hari je lagi. sekarang pon memang jarang gile lah saya nak online Fb or update blog ni haa. lagi2 sekarang pon minggu Test2. saya sure jugak lah sume budak2 Asasi or Matriks pon tengah struggle untuk Final ni. sebab nya, kalau lah salah satu dari subject yang kitorang amik ni gagal, kitorang tak layak untuk mohon upu taww. Sebabnya, result pelajar2 yang ada fail ni akan kelua lebih lewat dari biasa and for sure tak sempat lah nak mohon UPU untuk sambong degree. Sumpah saya takot sekarang ni. lagi takot dari masa nak amik SPM dulu. mesti ada yang cakap, Haa padan muka. sapa suroh belagak sangat nak amik Asasi/Matriks. Tapi jangan lah macam tu, kami yang budak2 Asasi/Matriks ni beharap sangat kawan2 semua doa kan kejayaan kami. Doa kan kami ye kawan2. Semoga kami boleh jawab final dengan cemerlang. Aminn..

nota kecil: memang takde chance lah nak gemok kalau dah strees macam ni -__-

Friday, September 2

MINAL WALFAIZIN :)

:: Raya tahun ni saya raya dekat kampong Papa dekat Sabak Bernam. persiapan raya untuk saya tahun ni ala kadar je sebab tahun ni saya dah masuk u. jaoh dari family. lagi dua hari nak raya baru dapat cuti (ciyyt macam kerje la pulak kan? :p ). Barang2 raya saya tak sempat nak beli just baju raya je Mama beli kan. kasot sume belom lagi sebab tak berani nak suro Mama beli nanti tak tepakai pulekk. Kikii.. Plan nye balik dari kampong baru nak pergi beli barang saya. Semalam kitorang baru je balik dari kampong, dah selamat sampai pon dekat Penang ni ha. So esok saya nak pegi sopiiing~ Wehee :p tapi raya saya tetap meriahh. saya malas nak upload gamba dekat Fb, so upload dekat sini je laaah :)


 RAYA PERTAMA:
snap picture dulu before orang datang :)
Big family! Banyak family tak balik ag act :p
My family with mbah. baju kami sameee :DD
tunggu giliran untuk salam bersalaman
saya dengan Paman Ndung
Wuu.. sedey2.. 
Hihii.. Double Nia!
my brothers :)
Papa runsing duit raye banyak kelua ke? Hehee
Juleng betol2 kangg. Haaaa..
RAYA KEDUA: okay baju yang saya pakai ni bukan baju raya :') Huu.. Akak pakai baju raya. Untung lee~
with my beutiful kezen, Shida 
Kak Nia
laksa yang MABELES gila babeng!
before masok rumah orang, snap duluu :p
Ngeeehee~
Dalam rumah orang pon jadi -__-
kureng hasems budak2 nihh..
peng peng!
nampak gemok kan? Yihaaaaa~
tibai je snap depan makcik2 nii. Hhaha.. tunjuk protes tak dapat duit raye!
Yeayy~
Okay u all da boring kan? Hhihii.. sikit je lagii..
ternganga Paman Muiz. Hahaaa.. Peace!
Kaki kau tu nak g mane? Hahaa..


nota kecil: tahun ni tak dapat beraye kampong ayah ponn :'( singgah kejap jeee. Rindu cucu2 Tok Jagooooo TT.TT