Wednesday, May 30

RANDOM

Entry kali ni takde benda berguna pon. Just luahan hati sanubari seorang wanita. Ecehh..


So budak2 lepasan SPM yang dapat Matriks semua dah pergi ke Matriks masing2. Tahniah kepada yang dapat tu okay. But special congrates to my Junior dekat Penang yang dapat further dekat Palam sama macam saya course Asasi Engineering; Amiera Aziema. Tahniah tau^^, 


Kalau cakap pasal Palam ni siries tak boleh tahan. Sumpa rindu gile. Every single thing dari sekecik kecik perkara sampai lah sebesar besar perkara. Kalau nak ingat, boleh jadi emosional sorang2. Siries tak tipu. Its kinda feeling belajar dekat situ. Macam mane ek nak terangkan. Susah, siries susah. Palamians je yang tahu perasaan ni. Heww..


Last moment:'(


Okay lah tukar topik. So, sekarang I really loves tempat saya kerja tu. Environment yang hijau since I really loves green colour so much plus pekerja2 yang sangat baik hati. Selesa kerja dekat situ tapi sekarang jiwa saya ni betul2 rindu nak belajar. I mean, environment belajar tu. Ada tutorial nak kena siapkan, calculation, fikir baju apa nak pakai, basuh baju 2,3 pagi, tengok orang tidur dalam lecture hall and semua lah.


Tapi masaalah nye nanti kalau dah start belajar, rindu nak duduk rumah lah pulak. Haihh, tu lah masaalah nye. Nama pon manusia kan. Apa2 pon, tadi baru perasan rupanya Honey Star pon ada bentuk roket kan? Ingat kan bintang je. Huuu takde kena mengena. Okbye..


nota kecil: Nak beli kasut baru lahh. Boleh ma? heww

Monday, May 28

LAST CHOICE

Last choice UPU Fasa 2 dah buat. Sekarang tunggu result je. Ya Allah, permudahankan lah urusan hamba Mu Ya Allah.. Aminn..



Tuesday, May 22

REJAB

Saya ni tak lah banyak ilmu tapi alang2 dah search, ape salah copy paste dekat sini. Boleh ramai2 baca kan. Paling utama, buat ingatan diri sendiri..


Tadi Google search kelebihan bulan Rejab. Subhanallah memang banyak sangat kelebihan dia. Paling tertarik dengan ni;


Sabda Nabi s.a.w.: Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Syaaban bulanku, dan bulan Ramadan bulan umatku..

Dan sesungguhnya, bulan Rejab ialah bulan Allah swt. Saya copy kan sikit je sebab takot kena tangkap buat plagiarism lah pulak kan. Yang selebihnya, kalau nak baca bukak dekat sini.

Jom baca doa bulan Rejab!:D



KELEBIHAN BULAN REJAB:

1. Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus). Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

2. Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

3.  Setiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali. 

4. Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

5. Bersedekah pada bulan Rejab, dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab.



Hebatkann? :') Last but not least;


Beramal lah menurut kemampuan masing masing. Jika tidak dapat melaksanakannya, janganlah ditinggalkan semuanya.

Insyaallahh.. Bulan Rejab bulan Allah. Selamat malam..


nota kecil: Teringin makan Rotiboy..

Monday, May 21

MY EVERYTHING


These are my everything. Takde sape2 dekat dunia ni boleh ambik diorang from me kecuali Allah swt. Especially my one and only sister, Nia Affina Aishah Aidrus which is satu2 nya saya punya saudara kandung. I know she gonna married in this 2-4years from now, but until today selagi dia di bawah tanggungjawab family, I will never let anyone hurt her especially her feeling. Ecewah emo gile. So! Here is a very serious warning to anyone yang ada hati nak 'ambik' kakak saya dari tangan keluarga; Face me first. If u passed me, I'll make sure Mama, Papa dengan Ayah will love u kaw2 lah. Hahaa..


Dan for sure jugak lah dekat dua orang adik saya yang kecik tu; Muhammad Mikhail Muqtadir Mohd Mokhid and Muhammad Amier Latief Mohd Mokhid. I'll make sure you will be a very baik man. Takkan terpengaruh dengan perangai budak2 zaman sekarang and hormat perasaan perempuan. Even diorang ni adik tiri which emak sama tapi lain bapak tapi saya tak pernah terfikir pon benda tu. Sikit pon tak pernah sebab saya pon tak pernah anggap Papa tu bapak tiri. Papa pon tak pernah berkira dengan kitorang. Thats why I love him so much..


Jawa plus Cina equivalent to; Diorang.. (??)

I never felt depressed with this situation instead very happy with it. Allah tahu apa yang terbaik buat hambaNya dan kita sebagai hamba kena sentiasa bersyukur dengan kurniaan yang diberi and saya betul2 bersyukur sebab dikurniakan Mama, Papa, Ayah dan adik beradik dalam hidup ni. And I've promised myself, saya takkan sia sia kan anugerah ni coz I love them so much:*


nota kecil: Berdoa banyak2.. Insyaallah tak ada apa2 yang akan berlaku..

Friday, May 18

HABITS

Bila tengok balik gambar2 dalam laptop, baru ter perasan something. Macam habits lah pulak kann. Tapi macam tah pahape pon ade.. 




Tangkap gambar kaki. Taktahu ape ke hey nye lah jadi cenggini. Lepastu gambar tangan lagi.


Kan best kalau kulit muka macam kulit tangan takde jerawatt-_-

Malas nak combine gambar2 tangan sebab banyak sangat. Tapi memang obviously banyak betul gambar kaki dengan tangan. Maybe sebab dah selalu sangat syok sendiri tangkap gambar muka sendiri je tak habis2 kan. Since zaman Myspace dulu lagi kott. Plus saya ni pemalu and tak suka tangkap gambar. Wuhuuu, sila muntah hijau laju2. Ok takde point, bye..

nota kecil: Anis, kite rindu Anis..

Thursday, May 17

POLI

Malam2 bergadoh pasal politik-__- Haihh, siries tak suka cakap pasal politik. Taknak keluarkan any statement coz this is a very sensitive issue. Malam ni nak curheart(curahan hati) sikit memandangkan tadi ber debat politik lah pulak kan. 


Rindu Laikhaa:(


Kadang2 terfikir, kenapa perempuan ni hati dia lembut? Okay soalan yang sangat cliche. Dalam Quran sendiri dah cakap kenapa Allah ciptakan perempuan tu sifatnya lembut. Perempuan kebanyakannya susah nak melupakan sesuatu perkara. Lebih2 lagi perkara yang betul2 beri impak yang sangat besar dekat dia. Dan ni akan menyebabkan perkara ungkit mengungkit berlaku. Dan cliche nye, lelaki memang tak suka ungkit2 perkara lepas..


Lagi satu, macam mana nak berhadapan kalau kita di kacau secara saikologi? Kenapa seseorang tu perlu kacau orang lain punya saikologi? Adakah sifat dendam or saje je nak orang yang di saiko tu tersaiko sampai everythings became ruin? Macam tu? Tapi saya yakin, doa dekat Allah je lah saat2 macam ni, mohon di kuatkan semangat. Kalau kita ingat Allah, Allah lagi ingat kita. Kan?;) And Im glad you always stands behind me to protect and walk infront to guide me..


nota kecil: Nytee..

Saturday, May 12

HMD

Saya memang si selekeh. Im zero about fashion. Selendang? Pashmina? Ape tuu? Tudung Diannn? 

Rindunya nak pergi Pasar Malam dekat Palam:( Malangnya, selama 2semester dekat Palam tu, 2kali je saya jejakkan kaki dekat Pasar Malam which is masa 2minggu terakhir before graduate Asasi. Puncanya; Pasar Malam kan setiap hari Sabtu, TAPII hari Sabtu lah masa kitorang berjimba pergi shopping menghabiskan duit biasiswa, so tak pernah terlintas di fikiran pon nak pergi Pasar Malam tu. Huhuu.. Just last 2weeks tu je tiba2 terbuka pintu hati nak pergi sebab dah penat asyik keluar je. Ok fine lahh, bukan penat tapi duit biasiswa dah habisss......

Ok tukar topik. So, berbalik kepada gambar; I miss my Cut Chan so much:'* Nama sebenar dia, Cut Ainul Mardhiah. Haaa, cantikkan nama tu? Nama bidadari yang tercantik sekali dekat syurga. Seindah dirinya juga:) 

Cut, cut kena allergic lagi ekk? Huuu, ok faham ok faham. Sangat terseksa tengok bengkak2 dekat badan Cut duluu. Cut jaga diri lah yee. Makan ubat tauu, We love u..

Oh oh harini kan Mother's Day. Act tak sure tahun ni Mother's Day hari Sabtu or Ahad but tadi I have brought something for Mama. Actually bukan brought, but I've made myself. Huhuu, tu lah untung kerja kedai rotii. Boleh buat benda sedap2 sendiri walaupon tak tahu dan paling penting, it looks good and taste good:')

Comel tak comel tak? Hee

Selamat Hari Ibu juga kepada semua wanita yang bergelar Ibu di dunia ni^^, I mean, berstatus Ibu lah bukan untuk yang bergelar Ibu je. Kalau cakap untuk Ibu je tak adil lah kan. Kesian wanita2 yang bergelar Mama, Umi, Mummy, Emak dan lain2 semua tu. Huuu, dah start merepek. Okbye..

nota kecil: Tak sabar nak sambung belajar balikkk. Rindu nak pegang buku..



Wednesday, May 9

MUFFIN

Mood takde tapi nak jugak update sebab still tak puas hati pasal kes Ira tadi tu. Rupanya Ira tu ibu kandung baby tu ekk. Oooo.. Plus tu kes lama rupanya. Syukur lah dia dah kena tahan dan dipenjarakan. Kawan saya; Yam kata, dia ada masaalah mental. Kalau fikir2 balik, masuk akal lah jugak sebab orang gila je sanggup pukul baby sampai macam tu sekali..


Sekarang dunia dah macam2. Buang baby lah, dera anak lah, rogol anak sendiri lah. Kita sebagai umat Islam, kena doa banyak2 pada Allah minta di jauhkan lah benda2 macam ni kan. Haihhh.. 


So harini saya cuti. Tak ade buat ape pon. Just ikot Mama amik Amier Mikhail balik sekolah macam biasa and buat muffin;) Uwww, I'm falling in love with my cute little muffin. Dah lah comel, sedapilicious pulak tu(angkat bakul). Tapi betul laaaa. Papa pon puji. Mikhail siap buat wallpaper phone die lagi gambar muffin ni. Hewheww:p


Nampak yummy tak? ^^,

Comot sikit sebab Amier Mikhail yang letak adunan tu dalam cup. Dah bagi tahu diorang dah suruh taruk separuh je adunan tu, tapi degil kan. Biase lah, budak lelaki... Mesti kata saya taknak mengaku buat comot kan? Fineeee, tengok ni..

Haaaaa...

Punya lah penuh diorang isi. Huhuu, lantaklahh. Biar diorang merasa buat kek. Tapi saya dah warning awal2 dah; Baju kotorrrrrrrr, siap sekor2! Hahaa:p

So, esok start kerja. Minggu ni, whole week OT. Haihhh, jadi bangla la nampaknye kerja 12jam. Sabar je lah. Ok lah, before tidur I've got something to share. Ilmu yang diajar hari ini oleh someone kepada saya ialah;

Nia, before makan, baca lah Bismillah 3kali. Bismillah yang pertama untuk keizinan sebab makanan tu Allah punya. Kemudian, bismillah yg kedua untuk perlindungn. Akhir skali baca bismillah untuk minta rahmat.. 

Baiklahh, before makan baca bismillahirrahmanirrahim sebanyak 3kali. Insyaallahh..

nota kecil: Saya minta maaf..

DAH IRA DAH!


Menitik2 air mata tengok video perempuan gila meroyan dok pukul baby tak berdosa tu. Ape ke sawan nye lah orang macam tu. Dah tentu2 budak tu kecik lagi, tak tahu apa. Menagis je lah yang dia tahu. Yang kau pergi sepak terajang, hempuk, cubit tu apa ada hal? Bengang lah ni kan? Rasa nak mencarut je. Siries. Mencarut pon tak guna, dosa yang dapat. Doa je lah ada pihak yang bertanggungjawab tengok video ni and dikenakan tindakan dekat si Ira gila meroyan tu dengan yang si perakam tu sekali. 


Cik Ira, awak dulu pon macam baby tu jugak. Bukan lahir2 terus besar boleh cakap semua. Kalau dah tak boleh tahan kerja dekat nursery tu and sifat sabar pon tak ada, jangan kerja dekat situ. Buat sakit anak orang je. Banyak lagi tempat yang memerlukan khidmat hempuk, sepak terajang awak tu macam kilang batu ke kan? Sesuai ape.


Dulu saya pon pernah kerja nursery, faham sangat kalau budak menangis tak berhenti ni. Tapi nak buat macam mana, diorang bukan faham bahasa pon. Tapi satu je lah saya risau, kalau satu hari nanti awak dah ada anak, jangan marah lah kalau orang buat anak awak macam tu. Yeah? 


nota kecil: Mood; Bengang tahap dewa

Tuesday, May 1

SEAWEED

Ada orang tu,
Tak habis habis cakap saya sepet-__- Mata saya besar lah! Dan saya Melayu tulen okay. Yang cinanya, Mama. Kisah pulak cina tak cina. Manusia jugak kannn. Yang penting; Selagi hayat dikandung badan, darah Melayu tetap ku sanjung. Yeaahhh~


Hahaa:D
nota kecil: Semoga perjalan esok selamat seadanya..