Thursday, August 18

18 AUG

Assalamualaikum,

I am not a beauty expert plus kulit saya tak flawless. This is not a tips or how to get a good skin. Ni entry pasal pengalaman saya. My skin prone to acne and alhamdulillah boleh dikatakan kulit saya semakin lama semakin pulih after 3 bulan saya start pakai this one product. Saya pernah pakai product ni tapi yang sample punya. It work great on me that time so macam decide nak try pakai la kan tapi niat terpaksa dibatalkan sebab harga sebotol mahal sangat. Since masa tu study lagi, so mmg tak mampu lah. It's a toner. A toner you pakai after you cuci muka. Function untuk tutup pori muka yang dah terbukak after cuci muka tu. Buttt sekarang baru ada kesempatan untuk pakai, finally huu. And the price also dah naik from 80++ now dah 100++ biasalah tu kan barang makin lama makin mahal. GST lagi huu. Oh lupa pulak nak bagi tahu apa productnya, jeng jeng jeng

WONDER PORE ETUDE HOUSE FRESHNER

Mintak maaf dengan kualiti gambar yg langsung tiada focus. I was too busy untuk ambik gambar cun lol :p Fyi, toner and freshner ni benda yang sama je. Maybe ada lah perbezaan dia but i dont know sape rajin boleh google but basically it's the same thing je pakai lepas cuci muka diikuti dengan moisturizer. Benefit toner ni you boleh google sendiri sebab kat sini nak cerita pasal how it works on me je boleh? *muka comel. This toner really helps to control keminyakkan di muka saya. I mean, kulit saya less oily since pakai toner ni. Then jerawat pon susah sangat nak naik. I can count in this 3 months berapa kali je jerawat naik kat muka. Pastu bintik hitam pon less visible around my nose. Syok toner ni serious i like. And now alhamdulillah Im loving my new skin

Masa saya degree sem 5 dulu, time tu la kemuncak jerawat saya yang paling agung. Memang gila teruk la muka masa tu sampai Mama Papa pon tegur. Kalau before ni jerawat saya cuma naik dekat dahi, tapi kali ni hampir seluruh muka. Actually tu sendiri cari penyakit sebab pakai skin care local yg tak tahu status ori dia plus maybe perembesen hormone jugak lah kot. Pastu jadi balik the exact same thing masa bulan 3,4 tahun ni (2016) sebab saya gatal lagi sekali pi beli the exact same product yang saya pakai masa study dulu. Masa tu muka saya burn teruk gila sebab jadi pengapit cousin yelah keluar dah kehulu kehilir tetengah panas mmg hitam lah jadinya. So nak putih cepat punya pasal tu gatai tangan pi beli product tu balik. Sekali mendapat. Padan muka

This is my face bila jerawat dah kian elok. Tu kesan luka sebab tangan saya gatal pi korek2 jerawat


Again this is not a beauty expert punya tips. Ni cerita pengalaman je okay. So after beberapa minggu saya dah start risau dengan kulit saya cecepat saya stop pakai segala mak nenek skincare yang for sure chemical base lah kan. Face wash, toner, moisturizer and night cream nano white. Stop all these chemical then start pakai ingredients yg berunsurkan alam semula jadi. Pencuci muka saya pakai my fiancé punya cousin punya face wash. Dia buat sendiri 100% handmade green clay. Sangat bagus sesuai untuk muka berminyak also sesuai jgk untuk normal skin. Serious really recommended. Kalau ada rezeki, teringin sangat nak buat sabun ni as my door gift masa kawin nanti ececey aminn insyaa Allah. I dont have the sabun punya gambar. Sebab dah habis pakai kekeke

Pastu saya stop pakai toner for a moment. Then applied moisturizer yang saya beli from my pumpkin, Amira Sara. Moisturizer ni pon natural base jugak. Bukan sahaja untuk kulit berjerawat tapi untuk macam2 lagi khasiat. Texture ni a bit melekit tapi works well! Saya mmg always sapu je moisturizer ni. Especially setiap kali lepas solat. Malam nak tido pon sapu ganti kan krim malam. Cuba lah try google "Khadeejah Beauty & Herbs" ni. Mmg 100% natural no chemicals


KHADEEJAH BEAUTY & HERBS SOOTHING GEL

Oh then I consume sekejap collagen Olicandy beli from my friend Fara. Satu botol habis then satu botol lagi makan separuh then dah malas dah hehe. Pastu saya beli coffee scrub. Consistent selang 2 hari saya akan scrub muka. Try search dekat instagram "organicwhitening_scrub". Mmg 100% organic jugak. Scrubbing muka bagus untuk buang kulit mati so that muka kita appear lebih sihat dan cerah


ORGANIC COFFEE SCRUB


Anddd the result is alhamdulillah jerawat saya hilang slow slow. Muka dah tak sakit2 since jerawat saya jenis yang tak ada mata punya tu. Dia jenis yang membengkak dalam kulit je. Paling syok, saya tak perasan pon my skin gets better. Bila tunang tegur baru saya macam, eh ahh la dah elok. Hehe

Thenn lepas kulit dah elok baru saya macam terfikir untuk stop pakai skin care nano white range tu. Nak try ganti baru. Tu yang beli toner Etude House tu. Krim malam pulak saya dah stop tak pakai but saya ganti kan dengan sleeping mask from Sephora.


SEPHORA SLEEP MASK; ROSE MASK

Sleeping mask is different dengan masker biasa okay kawan2. Masker biasa tak boleh buat tidur and mostly pakai untuk jangka masa 5-30 minutes. But sleeping mask ni texture dia much lighter and mmg dicipta untuk pakai semalaman. Saya beli yang Rose; Ultra Moisturizing and Brightening. Memang sangat2 berkesan. Maybe kulit saya baru lepas recover kan itu yang berkesan lah kot. Tiap2 kali bangun pagi memang saya rasa kulit saya lembut je toink2 and nampak putih cam Korean gitu cewah. Kadang2 bila lepas balik kerja, pergi meronggeng dulu dalam mall and still kulit saya feel so soft and tak berminyak. Syokk. Tu sendiri yang feel lah tak tahu la apa yang orang lain nampak macam mana kan. But hey, the satisfaction tu kita sendiri yang rasa. Kalau orang lain notice tu satu bonus tapi yang paling penting, diri sendiri okay? Gitu

Then for moisturizer pulak, saya tukar ke moisturizer ni,


PURE WATER BAOBAB MOISTURIZER ETUDE HOUSE

So far I reaaaaally like it. Memang rasa moist je kulit tak kering and kusam. Both siang and malam saya pakai moisturizer ni sebab mmg bagus. Sebelum ni saya pakai moisturizer Alaisyah. Works well on me. Almost habis pon bekas tu saya pakai. So far moisturizer alaisyah ni masuk dalam my fav list jugak lah. Untuk sun protection pulak saya guna serum Garnier. Texture dia macam kesat sikit tapi okay la as long as dia bagi protection dekat muka so saya okay hehe. Yang serum ni unique sikit sebab kebiasaan nya serum kan dalam bentuk liquid tapi yang ni dalam bentuk cream that’s why haritu saya macam rasa nak try beli

GARNIER LIGHT COMPLETE WHITE SPEED SERUM CREAM

Beli yg bekas kecik sebab baru dalam proses mencuba. Hehe. So tu lah potpet saya yang konon nak share awal2 tadi. Asal nak cerita pasal satu product je. Ni dah meleret sampai beberapa product pulak. Cuma cuma the only problem yang saya faced sekarang is kesan jerawat. Memang tak hilang but alhamdulillah getting better. Ada sape2 nak recommend product hilang kan parut ke? Jangan Azani’s scar serum sebab saya dah try tapi tak berkesan. Tak tahu lah sebab beli dekat Lazada and tak pasti ke ori-an dia ke macam mana ke kan. Tapi mmg tak jalan.


So far yang saya terfikir sekarang ni nak pergi facial je. Tapi klinik nye nun di KL sana and abit pricey for me yang baru nak mula kerja ni. Nanti2 lah nak kawin nanti ke kan. Keke. Ada beberapa klinik saya dah aim sebenarnya nanti lah pulak saya share pasal klinik panjang sangat dah malas nak celoteh. Karang elok cakap pasal klinik terus melalut pegi hospital pulak kang naya haha. Ok bye